Wyjazd studyjny „Wieś z pomysłem”
Od 18 do 20.06.2024 roku, odbywał się wyjazd studyjny pt. „Wieś z pomysłem – potencjał ludzki oraz lokalne zasoby w wielofunkcyjnym rozwoju obszarów wiejskich”.
Został on zorganizowany z myślą o rolnikach, producentach rolnych oraz lokalnych liderach, pragnących poszerzyć swoje informacje w zakresie rozwoju obszarów wiejskich. Uczestnicy wyjazdu poznali innowacyjne przedsięwzięcia w działalności pozarolniczej na terenie województwa wielkopolskiego.
Celem wyjazdu był transfer wiedzy i wdrażanie innowacji na obszarach wiejskich w zakresie produkcji żywności w warunkach domowych w ramach krótkich łańcuchów żywnościowych. Operacja stanowiła wsparcie innowacyjnych działań w ramach działalności pozarolniczej mieszkańców obszarów wiejskich. Zakładała działania na rzecz tworzenia sieci kontaktów dla podmiotów, które będą wdrażać innowacyjne sposoby na poprawę dochodowości gospodarstw rolnych, poprzez bezpośrednie zaangażowanie w niej różnych podmiotów - doradcy, rolnicy, przedstawiciele organizacji pozarządowych.
W programie zaplanowane były spotkania, wizyty studyjne, prelekcje oraz warsztaty.
Uczestnicy odwiedzili Lokalną Grupę Działania Stowarzyszenie Turkowska Unia Rozwoju - T.U.R., w której gospodarzem spotkania była Magdalena Ciołek, prezes zarządu. Zaprezentowana była działalność organizacji, realizowane projekty, zasady certyfikacji i sprzedaży produktów lokalnych, sprawdzone sposoby promocji i sprzedaży produktów lokalnych w kontekście korzyści wytwórcy z posiadania certyfikatu i budowania marki lokalnej. Uczestnicy zapoznali się z także z celem powoływania Inkubatorów Kuchennych, w powiązaniu działalności w ramach RHD a przetwórstwem oraz zasadami funkcjonowania i formami korzystania z Inkubatora Kuchennego w krótkim łańcuchu dostaw żywności – jako innowacyjnej formy przetwórstwa na poziomie gospodarstwa.
Przedsiębiorstwo rodzinne ProBiotics Polska Sławomira Gacki – które zajmuje się wytwarzaniem probiotyków i prebiotyków o oparciu o probiotechnologię. Jest to technologia mikrobiologiczna oparta na naturalnym procesie fermentacji niskotemperaturowej. Jej dobroczynne działanie wynika z synergii i współdziałania pożytecznych mikroorganizmów. Uczestnicy wyjazdu studyjnego zapoznali się z ofertą produktową ProBiotics Polska (Produkt Certyfikowany Ziemi Tura) oraz wytwarzaniem probiotyków i innych produktów, na bazie odpowiednio dobranych kompozycji mikroorganizmów (jako innowacyjnego kierunku w łańcuch żywienia);
Dobrowską Organizację Międzypokoleniową w Dobrowie –organizacja skupia się w głównej mierze na integracji oraz aktywizacji lokalnych społeczności, włączeniu osób wykluczonych, ochronie i promocji zdrowia, dóbr kultury i tradycji, dobroczynności oraz promowaniu lokalnych produktów.
Gospodarstwo pasieczne „Monia” Moniki i Marka Susło - to pasieka ze 100-letnią tradycją, gdzie pasje pszczelarskie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Sama pasieka funkcjonuje niedługo, ale małżeństwo od wielu lat zajmuje się pszczelarstwem, rokrocznie poszerzając swą wiedzę i rozwijając swoje umiejętności. Dla właścicieli niezwykle ważne jest środowisko naturalne. Promują produkty pszczele, z uwagi na ich zdrowotne właściwości uświadamiają znaczenie pszczół dla środowiska. Uczestnicy wizyty studyjnej, mieli okazję zapoznać się z kierunkami działalności gospodarstwa i opłacalnością wytwarzania produktów pszczelich oraz prowadzeniem gospodarstwa rodzinnego. Była także okazja do degustacji produktów;
Gospodarstwo Wigwam Russocice – w gospodarstwie „Wigwam Russocice” pokazano uczestnikom wizyty studyjnej, jak z powodzeniem wykorzystać zasoby kulturowe, przyrodnicze i historyczne w prowadzeniu działalności. Dodatkowo zaprezentowano w jaki sposób produkty własnego wyrobu wpływają na uatrakcyjnienie pobytu gości. Była okazja zapoznać się z kierunkami działalności, zagrodą edukacyjną, restauracją, z produktów własnego wyrobu;
Firmę Rodzinną „Zielonym do góry”- niewątpliwą pasją właścicieli firmy jest ekologia. Firma „Zielonym do góry” z tego też powodu stworzyła w swojej ofercie kilka naturalnych preparatów do ochrony roślin i zwalczania szkodników. Właściciele firmy zapoznali uczestników z ochroną biologiczną roślin, prowadzeniem upraw bez zastosowania środków chemicznych oraz metodami wprowadzania dzieci w prowadzenie biznesu rodzinnego;
Największą w Europie farmę „YOSHIKIGOI” – farma „Yoshikigoi” to dwa obiekty mieszczące się na 60 hektarach. Powierzchnia naszych zbiorników to ponad 20 hektarów. Rocznie produkowane jest 8-10 milionów narybku prawie wszystkich odmian. Wartość ta czyni z farmy „Yoshikigoi” największego hodowcę koi w Europie która zajmuje się hodowlą karpi Koi. Uczestnicy wyjazdu mieli okazję poznać zasady hodowli i system produkcji karpia Koi;
Gospodarstwo Elżbiety i Piotra Geblerów, - w połowie roku 2000 właściciele przekształcili tradycyjne gospodarstwo w Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne PLEURO, które od kwietnia 2001 roku zajmuje się wytwarzaniem podłoża do uprawy grzybów oraz produkcją boczniaka. Jakość wytwarzanego podłoża jest pod stałą kontrolą. Wiosną 2005 roku uruchomione zostało laboratorium, które umożliwia produkcję grzybni na ziarnie niezbędnej do wytwarzania podłoża w balotach. W roku 2002 gospodarstwo PLEURO otrzymało tytuł HIT 2002 za utworzenie i rozwój specjalistycznego gospodarstwa zajmującego się hodowlą boczniaków. Gospodarze zapoznali uczestników wyjazdu studyjnego z kierunkiem produkcji podłoża do boczniaków, wytwarzaniem produktów na bazie boczniaka i zaprezentowali nowe technologie produkcji;
Gospodarstwo „Warsztat pod chmurką” – w którym uczestnicy poznali hodowlę alpak oraz jedną z najnowszych form animaloterapii (zooterapii), którą jest alpakoterapia, opierającą się na współpracy z alpaką. Od kilku lat alpaki z powodzeniem pomagają osobom z różnego rodzaju schorzeniami.
Gospodarstwo pasieczne „Uloterapia” Jacka Włodarskiego (Produkt Certyfikowany Ziemi Tura). 8 lat temu gospodarze postanowili założyć w miejscu gospodarstwa po dziadku -gospodarstwo pasieczne. Z czasem zaczęto przyjmować turystów. Powstał pomysł uloterapii. Gospodarz podzielił się informacjami na temat uloterapii, genezy pomysłu, działalności i możliwości finansowania prowadzonego przedsięwzięcia;
Spółdzielnię Socjalną „Powrócisz tu” – W 2013 roku przedstawiciele Konińskiego Ośrodka Wspierania Ekonomii Społecznej, zwrócili się do Stowarzyszenia Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R. z propozycją zorganizowania spotkania z przedstawicielami gmin powiatu tureckiego, celem zaprezentowania idei ekonomii społecznej, zgodnie z którą spółdzielnie mają wspierać osoby, wykluczone społecznie lub te, które są zagrożone wykluczeniem. Wójtowie gmin członkowskich Stowarzyszenia uznali pomysł za godny realizacji i odpowiadający potrzebom obszaru. Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R. miała opracować koncepcję utworzenia spółdzielni oraz w imieniu gmin nadzorować jej powołanie i funkcjonowanie. Uczestnicy wyjazdu studyjnego poznali idee i zasady funkcjonowania spółdzielni oraz rolą jaką pełni w integracji społecznej i pomocy w zatrudnieniu.
Uczestnicy wzięli udział w warsztatach, podczas których wypiekali chleb wg dawnych receptur na zakwasie, bez dodatku drożdży oraz wykonywali naturalne środki czystości.
Wyjazd studyjny pozwolił na podniesienie wiedzy z zakresu rozwoju pozarolniczych funkcji gospodarstwa rolnego, podejmowania przedsięwzięć stymulujących lokalny rozwój, promujących lokalne zasoby i wzajemną współpracę.
Już dziś zapraszamy na konferencję online zaplanowana na wrzesień, podczas której szczegółowo zaprezentujemy wszystkie odwiedzane inicjatywy.
Tekst i zdjęcia: Bogumiła Kowalska, MODR Oddział Płock
Fotorelacja: