Nowe wyzwania dla producentów trzody chlewnej
W ramach operacji „Zespół tematyczny ds. wieprzowiny” 20 czerwca 2024 r. w Zbuczynie odbyło się spotkanie na temat: Nowe wyzwania dla producentów trzody chlewnej w oparciu o Plan Strategiczny WPR 2023-2027. Wzięło w nim udział 20 rolników – producentów wieprzowiny. Celem spotkania było podniesienie poziomu wiedzy producentów trzody chlewnej z zakresu antybiotykoodporności i dobrostanu trzody.
Tematyką naszego spotkania były następujące zagadnienia:
- Antybiotykooporność – negatywny wpływ na zwierzęta hodowlane, środowisko i ludzi.
- Dobrostan loch i dobrostan tuczników – wymogi jakie muszą być spełnione.
Ekspertem był dr inż. Marcin Sońta Katedra Hodowli Zwierząt – Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, który podzielił się z uczestnikami spotkania wiedzą i doświadczeniem na temat nowych wyzwań dla producentów trzody chlewnej jakie niesie WPR.
Priorytetem dla producentów trzody chlewnej jest chów trzody w dobrych warunkach, tak by ograniczać stosowanie antybiotyków do niezbędnego minimum i produkować zdrową żywność, w tym przypadku mięso. Dlatego problem antybiotykooporności i negatywnego wpływu na zwierzęta hodowlane, środowisko i ludzi, jest wciąż aktualny.
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe, pojawia się, gdy bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty, nie reagują już na leki przeciwdrobnoustrojowe. W wyniku oporności na antybiotyki inne leki przeciwdrobnoustrojowe stają się nieskuteczne, a zakażenia stają się trudne lub niemożliwe do leczenia, zwiększając ryzyko rozprzestrzeniania się chorób, ciężkich zachorowań, niepełnosprawności, a w konsekwencji śmierci. Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe, to naturalny proces, który zachodzi z czasem poprzez zmiany genetyczne u patogenów. Jego pojawianie się i rozprzestrzenianie przyspiesza działalność człowieka, głównie niewłaściwe stosowanie i nadużywanie środków przeciwdrobnoustrojowych w leczeniu, zapobieganiu lub kontrolowaniu zakażeń u ludzi, zwierząt i roślin. Ponadto zakażenia, oporne na leki, wpływają na zdrowie zwierząt i roślin, zmniejszając produktywność w gospodarstwach rolnych i zagrażając bezpieczeństwu żywnościowemu.
Druga część spotkania ukierunkowana była na dobrostan loch, tuczników oraz nowe technologiczne rozwiązania w kojcach loch.
Reguły te zostały opisane w Kodeksie Dobrostanu Zwierząt. Zakładają one, że każde zwierzę powinno zachować: 1. wolność od głodu i pragnienia, definiowaną, jako stały dostęp do pokarmu i wody pitnej; 2. wolność od dyskomfortu, poprzez zapewnienie miejsca do odpoczynku; 3. wolność od bólu, urazów i chorób, poprzez zapewnienie stałej i profesjonalnej opieki weterynaryjnej; 4. wolność do normalnego zachowania, gdzie zwierzęciu zapewnia się odpowiednie wyposażenie oraz towarzystwo innych zwierząt tego samego gatunku oraz 5.wolność od stresu i strachu, poprzez zapewnienie warunków zapobiegających mentalnemu cierpieniu. Zwierzęta gospodarskie, powinny mieć możliwość wyrażania zachowań naturalnych i charakterystycznych dla danego gatunku. Dobrostan zwierząt, można określić poprzez obserwację ich zachowań. Nietypowe zachowanie zwierząt, może świadczyć o problemach zdrowotnych, behawioralnych lub o innym podłożu, które wymagają interwencji hodowcy. Niski poziom dobrostanu, ma wpływ na wyniki produkcyjne (rozród, przyrost masy ciała, wyniki rzeźne).
Uczestnicy spotkania przekonali się, że systematyczne unowocześnianie technologii produkcji trzody chlewnej sprzyja poprawie efektywności produkcji oraz utrzymaniu wymaganego dobrostanu zwierząt. Wdrażanie nowych technologii dotyczy każdej ze stref funkcjonowania chlewni i jej otoczenia, co przekłada się zarówno na ilościowe, jak i jakościowe wskaźniki produkcji.
***
Operacja „Zespół tematyczny ds. wieprzowiny” jest realizowana w ramach Planu Operacyjnego na lata 2024-2025, w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Koszt finansowany jest ze środków II schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Bożena Głuchowska
MODR Oddział Siedlce