XXVI Dzień Kukurydzy i Buraka w Poświętnem
15 września 2024 r. już po raz 26 Pole doświadczalne Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poświętnem przywitało rolników na Dniu Kukurydzy i Buraka.
Chociaż prognozy pogody nie były korzystne to finalnie aura znacząco się poprawiła i już przed południem pojawiło się słońce, które zachęciło zwiedzających do odwiedzenia naszego wydarzenia. Pracownicy działu technologii produkcji i doświadczalnictwa przygotowali interesującą ofertę. Znalazły się w niej liczne kolekcje odmian, ciekawe doświadczenia technologiczne oraz pokazy pracy maszyn rolniczych. Wystawę wzbogaciła także obecność licznych firm hodowlanych oraz producentów i dystrybutorów środków ochrony roślin, nawozów i dodatków do produkcji rolniczej. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko MODR i kulinarno-degustacyjne stoisko przygotowane przez KGW.
OFERTA POLA DOŚWIADCZALNEGO
Prezentacje polowe były podzielone na 3 bloki tematyczne: kolekcje odmian, Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe i doświadczenia technologiczne. Pierwszy blok obejmował: rekordowo dużą kolekcję kukurydzy liczącą aż 124 poletek, buraka cukrowego – 21, ziemniaków, soi, mieszanek poplonowych oraz tegoroczne nowości – 2 odmiany sorgo i ziołowy zakątek. Natomiast w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego zaprezentowaliśmy 17 odmian kukurydzy. Trzeci blok poświęcony doświadczeniom technologicznym to: wpływ dokarmiania dolistnego na kondycję roślin oraz porównanie różnego rozstawu rzędów podczas siewu kukurydzy na rozwój i wysokość plonu. W tym sezonie wegetacyjnym w uprawie buraka cukrowego założone zostało poletko badające odporność odmian na chwościka buraczanego.
POKAZY
Część pokazowa do ostatniej chwili stała pod znakiem zapytania, ponieważ intensywne opady deszczu w dni poprzedzającym Dzień Kukurydzy i Buraka, częściowo uniemożliwiły pokazy. Ostatecznie odbył się pokaz zbioru buraków cukrowych specjalistycznym kombajnem Ropa Tiger 6 oraz prawidłowego formowania pryzmy. Natomiast firma ALDO zaprezentowała pracę kosiarki Raymo do pielęgnacji terenów zielonych i wykaszania nieużytków.
Niestety planowane pokazy zbioru kukurydzy i pracy maszyn do uprawy gleby ze względu na zbyt duże uwilgocenie gleby nie mogły się odbyć.
WYSTAWCY
Na polu doświadczalnym było 30 wystawców. Firmy maszynowe z nowoczesnymi ciągnikami rolniczymi, maszynami do spulchniania gleby, sprzętami do uprawy pasowej, kosiarkami a nawet dronami rolniczymi. Poza tym wiele firm trudniących się dystrybucją i hodowlą nowych odmian, firmy oferujące nawozy, wapno, środki ochrony roślin, a nawet niezbędne do produkcji rolniczej paliwo czy też reprezentanci sektora hodowli zwierząt.
PRAWIDŁOWA OCHRONA KUKURYDZY
Ważnym punktem tegorocznego Dnia Kukurydzy i Buraka było spotkanie naukowo-dyskusyjne dotyczące ochrony kukurydzy przed szkodnikami i chorobami. Wykłady wygłosi profesor Paweł Bereś z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu. Dla uczestników przewidziano pakiety zawierające: materiały konferencyjne, charakterystyki odmian najważniejszych roślin uprawnych oraz gadżety MODR.
STOISKO MODR
Jak co roku specjaliści z działu Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa przygotowali stoisko na którym prezentowano słoje z nasionami zbóż, rzepaku oraz roślin strączkowych. Ponadto ekspozycja snopków dawnych odmian zbóż i bulw ziemniaka z tegorocznej kolekcji odmian. Dodatkowo w tej edycji Dnia Kukurydzy i Buraka przygotowana została wystawa kolb kukurydzy na ziarno ze wszystkich firm, które zgłosiły swoje odmiany do wysiewu na naszym polu. Producenci rolni z dużym zainteresowaniem oglądali, porównywali i podejmowali decyzje o wyborze odmian na potrzeby własnych gospodarstw. Nasi pracownicy służyli pomocą i udzielali wielu fachowych porad.
DLA NAJMŁODSZYCH
Na stałe już w wydarzenia organizowane przez MODR wpisała się gra terenowa ze Skrzatem Poświętniaczkiem, polegającą na rozwiązywaniu zagadek i odnajdowaniu pieczątek. Nagrodą za zebranie kompletu pieczątek były firmowe gadżety oraz lizaki w kształcie robaczków i motylków, które wywoływały zachwyt u dzieci i dorosłych.
DEGUSTACJA – BURAK I KUKURYDZA W KUCHNI
Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko kulinarne przygotowane przez współpracujące z naszym Oddziałem Koło Gospodyń Wiejskich „W Kobiecym Gronie” z Nowego Radzikowa. Tematyczne dania przygotowane w ramach degustacji znikały w szybkim tempie. Cieplutkie placuszkami z buraka cukrowego podane z konfiturą z malin lub truskawek oraz aromatyczna zupa krem z kukurydzy skradły serca zwiedzających.
Nasza impreza od lat cieszy się dużym powodzeniem. To doskonała okazja do zapoznania się z prawidłową technologią, uzyskania fachowego doradztwa, wymiany doświadczeń dotyczących uprawy, zgłębienia wiedzy i oceny nowoczesnych rozwiązań w branży rolnej.
Autor tekstu: Emilia Ambroziak
Zdjęcia: Julia Antczak