Ułatwienia dostępu

Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Podsumowanie wydarzenia „Bitwa na Noże o Kotlet Schabowy” w Mościbrodach

30 marca 2025 roku w Stodole Dworu Mościbrody, odbyło się wyjątkowe wydarzenie kulinarne – „Bitwa na Noże o Kotlet Schabowy”, zorganizowane w ramach projektu „Innowacja dla Żywności”. Wydarzenie zgromadziło miłośników tradycyjnej kuchni, ekspertów branży spożywczej oraz entuzjastów innowacyjnych rozwiązań w produkcji mięsa wieprzowego. Projekt jest realizowany przez grupę operacyjną EPI w ramach działania współpraca i w skład grupy wchodzą: Zakład Mięsny Mościbrody Sp. z o.o. – lider projektu, Uniwersytet w Siedlcach, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz gospodarstwo rolne Kamil Pytel.

Cel i kontekst wydarzenia

„Bitwa na Noże” to część większego przedsięwzięcia badawczo-rozwojowego, którego celem jest wytwarzanie produktów wieprzowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych. Projekt  realizowany przez grupę operacyjną „Innowacja dla Żywności”, koncentruje się na produkcji wędlin o wysokiej wartości odżywczej i dietetycznej, bazując na mięsie tuczników rasy wielka biała polska (wbp) i polska biała zwisłoucha (pbz). Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz dodatków takich jak inulina, produkty te mają nie tylko lepszy skład odżywczy, ale także wspierają zdrowie konsumentów.

Przebieg wydarzenia

Wydarzenie otworzył dr inż. Krzysztof Borkowski - prezes zarządu Zakładu Mięsnego Mościbrody.  Późniejsze prelekcje naukowe dotyczyły innowacyjnych aspektów produkcji mięsa. Wykłady na temat wpływu insuliny na zdrowie oraz nowoczesnych metod żywienia zwierząt zostały zaprezentowane przez dr hab. inż. Małgorzatę Karwowską, prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz dr inż. Krystiana Tarczyńskiego z Uniwersytetu w Siedlcach.

Punktem kulminacyjnym był konkurs drużynowy na najlepszego kotleta schabowego, w którym rywalizowały cztery zespoły. Uczestnicy musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami kulinarnymi, ale także kreatywnością w interpretacji klasycznego przepisu. Po emocjonującej rywalizacji jury ogłosiło zwycięzców.

Uczestnicy mieli okazję degustować innowacyjne produkty mięsne, w tym wędliny wzbogacone o inulinę, która wykazuje działanie prebiotyczne, wspomagające zdrowie układu trawiennego. Degustacja ta spotkała się z dużym zainteresowaniem, pokazując, że nowoczesne technologie mogą łączyć tradycyjny smak z wartościami prozdrowotnymi.

Muzycznym akcentem wydarzenia był koncert zespołu Ambitus, który zapewnił uczestnikom doskonałą atmosferę na zakończenie dnia.

Podsumowanie i korzyści

„Bitwa na Noże o Kotlet Schabowy” okazała się nie tylko konkursem kulinarnym, ale także platformą do promocji polskiego mięsa wieprzowego oraz innowacyjnych metod jego przetwarzania. Wydarzenie udowodniło, że tradycja i nowoczesność mogą iść w parze, a konsumenci są coraz bardziej zainteresowani produktami  łączącymi smak z walorami zdrowotnymi.

Dzięki inicjatywom takim jak ta, wzrasta świadomość na temat znaczenia jakości surowców, metod przetwarzania oraz wpływu diety na zdrowie. Projekt „Innowacja dla Żywności” ma szansę realnie wpłynąć na rynek spożywczy, wprowadzając nową jakość do polskiej branży mięsnej.

Mateusz Brzozowski

MODR Warszawa

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
p.o. Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
p.o. Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2025 MODR Warszawa | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.