Warsztaty z pieczenia chleba
W ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020, Plan Operacyjny na lata 2022-2023, konkurs nr 6/2022 - Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju w dniach 19.09-27.09.2022 r. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie zrealizował operację - warsztaty z pieczenia chleba pt. „Tradycyjne metody wypieku chleba w kuchni rolnika".
W sześciu Oddziałach MODR Warszawa w warsztatach uczestniczyło 120 osób: rolnicy, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, a także młodzi mieszkańcy obszarów wiejskich poniżej 35 roku życia, zainteresowani tradycyjnymi metodami wypieku chleba.
Uczestnicy warsztatów pracowali na przygotowanych stanowiskach pod okiem Mateusza Krojenki- finalisty programu MasterChef, w Oddziałach Radom, Bielice, Płock, Siedlce, Płońsk oraz Krzysztofa Bigusa- finalisty programu MasterChef w MODR Oddział Ostrołęka. Zaczęto od wyrobienia ciasta na chleb pszenny z dodatkami takimi jak: suszone pomidory, czarnuszka, mak, sezam, pestki dyni czy słonecznika. W trakcie wyrastania ciasta odbył się wykład dotyczący tradycyjnych metod wypieku chleba, jego wartości odżywczych jak również faktów i mitów, z którymi spotykamy się na co dzień. Kolejnym produktem wykonanym podczas warsztatów były bułki.
Uczestnicy pozyskali niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu wypieku pieczywa, a także wprowadzania małego przetwórstwa w swoich gospodarstwach.
Dziękujemy za zainteresowanie, udział, pytania i dyskusje. Podziękowania składamy również prowadzącym warsztaty Mateuszowi Krojence i Krzysztofowi Bigusowi.
OPR. Martyna Bombała MODR Warszawa
Zdjęcia: Martyna Bombała MODR Warszawa
Fotorelacja:
Uczestnicy z prowadzącym Mateuszem Krojenką podczas warsztatów MODR Oddział Płock
Przygotowanie wypieków - MODR Oddział Płock
Wprowadzenie do warsztatów - MODR Oddział Płock
Przygotowywanie wypieków - MODR Oddział Płock
Wprowadzenie do warsztatów – MODR Oddział Poświętne w Płońsku
Mateusz Krojenka - MODR Oddział Poświętne w Płońsku
Brioszki wypieczone przez uczestników warsztatów - MODR Oddział Poświętne w Płońsku
Wprowadzenie do warsztatów - MODR Oddział Bielice
Mateusz Krojenka z uczestniczką warsztatów - MODR Oddział Bielice
Uczestniczki podczas warsztatów z prowadzącym Mateuszem Krojenką - MODR Oddział Bielice
Wypieki wykonane przez uczestników warsztatów
Warsztaty - MODR Oddział Siedlce
Uczestniczki wraz z prowadzącym Mateuszem Krojenka - MODR Oddział Siedlce
Przygotowanie wypieków - MODR Oddział Ostrołęka
Dyskusja uczestników wraz z prowadzącym Krzysztofem Bigusem - MODR Oddział Ostrołęka
Przygotowanie wypieków - MODR Oddział Ostrołęka
Przygotowanie wypieków - MODR Oddział Ostrołęka
Uczestniczki wraz z prowadzącym Krzysztofem Bigusem - MODR Oddział Ostrołęka
Wypieki - MODR Oddział Ostrołęka
Warsztaty - MODR Oddział Radom
Wypieki - MODR Oddział Radom