Wsparcie innowacyjnych działań w ramach działalności pozarolniczej
Aby wykorzystać potencjał produkcyjny swoich gospodarstw warto przetwarzać surowce i wprowadzać je na rynek w krótkich łańcuchach dostaw. Szczególnie z uwagi na coraz większe zainteresowanie konsumentów lokalną żywnością i możliwością pozyskania jej bezpośrednio od producenta.
Okazją do zdobycia wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności, które pozwolą na produkcję żywności w warunkach domowych są warsztaty z zakresu przetwórstwa mięsa. Odbędą się one od 28 do 30 listopada br. w Wygnańczycach (gmina Wschowa, województwo lubuskie), w ramach operacji „Wsparcie innowacyjnych działań w ramach działalności pozarolniczej” .
Celem warsztatów jest transfer wiedzy i wdrażanie innowacji na obszarach wiejskich w zakresie produkcji żywności w warunkach domowych w ramach krótkich łańcuchów żywnościowych. Operacja będzie stanowiła wsparcie innowacyjnych działań w ramach działalności pozarolniczej mieszkańców obszarów wiejskich. Operacja zakłada działania na rzecz tworzenia sieci kontaktów dla podmiotów, które będą wdrażać innowacyjne sposoby na poprawę dochodowości gospodarstw rolnych, poprzez bezpośrednie zaangażowanie w niej różnych podmiotów - doradcy, rolnicy, przedstawiciele organizacji pozarządowych, KGW.
Program wydarzenia obejmuje zajęcia teoretyczne i praktyczne. Zajęcia teoretyczne obejmują zagadnienia przygotowania surowców, peklowania, wędzenia i przygotowania konserw. Zajęcia praktyczne obejmują przygotowanie wędzonek i konserw, a każdy uczestnik będzie pracować na własnym stanowisku wyposażonym w sprzęt i surowce związane z realizacją programu. Wszystkie wykonane przez siebie produkty uczestnicy zabierają do domu.
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Organizator zapewnia nocleg oraz wyżywienie, zgodnie z programem wydarzenia, a także dojazd na warsztaty (z ustalonych wcześniej lokalizacji).
Osoby zainteresowane udziałem w warsztatach powinny do dnia 23 listopada 2022 r. dostarczyć lub przesłać poprawnie wypełnioną kartę zgłoszenia udziału w formie skanu na adres poczty elektronicznej
Liczba uczestników warsztatów jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Uczestnikami warsztatów mogą być mieszkańcy województwa mazowieckiego zainteresowani małym przetwórstwem lokalnym, rolnicy, przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, przedstawiciele organizacji pozarządowych, pracownicy jednostek doradztwa rolniczego.
Operacja „Wsparcie innowacyjnych działań w ramach działalności pozarolniczej” realizowana jest w ramach Planu Operacyjnego na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Koszt finansowany ze środków II schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Więcej informacji w sprawie warsztatów: Magdalena Kowalewska – tel. 22 571 61 26, 512 268 019.
Do pobrania: