Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego
100 osób wzięło udział w zorganizowanej 10 listopada br. przez MODR Warszawa - konferencji online pn. „Rolnictwo ekologiczne i perspektywy jego rozwoju w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu”.
Uczestników powitali Sławomir Piotrowski - dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Olga Skwierczyńska pracownik MODR Oddział Siedlce.
Wykłady
Małgorzata Waszewska - dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych GIJHARS, w wykładzie pt. „Aktualny stan prawny w zakresie rolnictwa ekologicznego”, przedstawiła najważniejsze zmiany w przepisach prawa dotyczących rolnictwa ekologicznego.
Dr hab. Ewa Januś prof. UP w Lublinie zaprezentowała omówiła ekologiczną produkcję zwierzęcą, zwracając uwagę na podstawowe zasady produkcji zwierzęcej (w tym również pszczelarskiej) metodami ekologicznymi, dobro odpowiednich ras zwierząt oraz proces certyfikacji.
Wykład „Żywność ekologiczna – co każdy konsument powinien wiedzieć” prof. dr hab. Ewy Rembiałkowskiej z SGGW w Warszawie, dotyczył jakości żywności ekologicznej, jej wypływu na zdrowie człowieka oraz budowaniu świadomości konsumentów.
Kamil Pazik właściciel gospodarstwa „Pazikoland” przedstawił strukturę i kierunki produkcji własnego gospodarstwa oraz problemy i wyzwania z jakimi musiał się zmierzyć zakładając gospodarstwo ekologiczne.
Przedsięwzięcie jest realizowane w ramach operacji „„Rolnictwo ekologiczne i perspektywy jego rozwoju w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu”” wpisanej do Planu Operacyjnego na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, finansowana ze środków II schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Organizatorzy dziękują Gościom oraz słuchaczom konferencji i zapraszają do korzystania z kolejnych szkoleń.