Praktyczna wiedza źródłem sukcesu
W dniach 28-30 listopada odbyły się warsztaty z zakresu przetwórstwa mięsa, które realizowano w ramach operacji pn. „Wsparcie innowacyjnych działań w ramach działalności pozarolniczej”.
Uczestnicy przekonali się, że rzemieślnicze wyrabianie wędlin w domu jest proste i zdrowe. To wszystko dzięki ekspertowi – Adamowi Pulkowskiemu, który zdradził wędliniarskie sekrety i w niezwykle przystępny sposób przekazał kompendium wiedzy. Zbudowanie świadomości każdego procesu i samodzielna praca pod okiem eksperta zaowocowały wytworzeniem zdrowych i smacznych domowych wędlin wędzonych i konserw. Otrzymana wiedza i autorskie receptury gwarantują powtarzalność efektów. Zajęcia teoretyczne obejmowały zagadnienia przygotowania surowców, peklowania, wędzenia i przygotowania konserw.
Aby wykorzystać potencjał produkcyjny swoich gospodarstw warto przetwarzać swoje surowce i wprowadzać je na rynek w krótkich łańcuchach dostaw. Szczególnie z uwagi na coraz większe zainteresowanie konsumentów lokalną żywnością i możliwością pozyskania jej bezpośrednio od producenta.
Celem operacji był transfer wiedzy i wdrażanie innowacji na obszarach wiejskich w zakresie produkcji żywności w warunkach domowych w ramach krótkich łańcuchów żywnościowych. Operacja stanowiła wsparcie innowacyjnych działań w ramach działalności pozarolniczej mieszkańców obszarów wiejskich. Operacja zakładała działania na rzecz tworzenia sieci kontaktów dla podmiotów, które będą wdrażać innowacyjne sposoby na poprawę dochodowości gospodarstw rolnych, poprzez bezpośrednie zaangażowanie w niej różnych podmiotów - doradcy, rolnicy, przedstawiciele organizacji pozarządowych, KGW.
Operacja „Wsparcie innowacyjnych działań w ramach działalności pozarolniczej” realizowana jest w ramach Planu Operacyjnego na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Koszt finansowany ze środków II schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Fotorelacja