Żurawina wielkoowocowa – innowacja na polskiej wsi
13 grudnia 2022 roku Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował konferencję podsumowującą operację „Innowacyjna metoda poprawy stanu mikrobiologicznego i trwałości przechowalniczej owoców żurawiny wielkoowocowej”.
Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, była realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.
W konferencji wzięli udział partnerzy operacji, przedstawiciele instytucji związanych z rolnictwem a także doradcy oraz rolnicy zainteresowani tematyką innowacji w technologii przechowalniczej żurawiny wielkoowocowej.
***
Po powitaniu uczestników przez Adama Tarkowskiego – zastępcę dyrektora Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, rozpoczęły się prezentacje i wykłady.
Andrzej Oleniacz - prezes Oryginal Food przedstawił historię powstania własnej firmy i plantacji żurawiny wielkoowocowej. Innowacyjna uprawa żurawiny wielkoowocowej była możliwa dzięki wejściu firmy Oryginal Food do Grupy Operacyjnej i zastosowaniu innowacji przechowalniczej.
Dr hab. inż. Natalia Matłok z Uniwersytetu Rzeszowskiego omówiła realizację operacji, źródła finansowania oraz przedstawiła jej całkowity budżet. Doktor Matłok podkreśliła, „jak ważnym na skalę światową jest wdrożenie innowacyjnej metody poprawy stanu mikrobiologicznego owoców żurawiny wielkoowocowej, dzięki której będziemy mogli wydłużyć trwałości przechowalniczą żurawiny poprzez zastosowanie procesu ozonowania łączonego z promieniowaniem UV(…)”. W kolejnym wykładzie dr Matłok omówiła metodykę poszczególnych prac badawczych realizowany przez jej zespół.
Anna Burdzy - manager Zakładu Produkcyjnego Original Food - - przedstawiała uczestnikom koszty inwestycyjne związane z realizacją operacji oraz omówiła lokalizację inwestycji grupy operacyjnej.
Profesor dr hab. inż. Józef Gorzelana oraz dr inż. Miłosz Zardzewiały z Uniwersytetu Rzeszowskiego omówili metody przeprowadzonych badań chemicznych oraz mechanicznych na owocach.
Przedstawili założenia, które leżały u podstaw badań na owocach żurawiny i przekazali słuchaczom ich wyniki (w warunkach laboratoryjnych).
Prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder z Uniwersytetu Rzeszowskiego omówił praktyczne zainstalowanie instalacji w warunkach przemysłowych. Doktor omówił modyfikację linii przemysłowej do owoców żurawiny, dzięki której zespół badawczy uzyskał poprawę trwałości przechowalniczej owoców żurawiny.
Dr inż. Anita Zapałowska z Uniwersytetu Rzeszowskiego oceniała wprowadzenie innowacji w warunkach przemysłowych. Porównała właściwości przechowalnicze owoców przed i po zastosowaniu modyfikacji na linii przemysłowej. Zastosowana innowacja wpłynęła na jakość i właściwości przechowywanych owoców, dzięki której zmniejszono straty przechowalnicze żurawiny wielkoowocowej.
Tematem wykładu dr inż. Małgorzaty Szostek z Uniwersytetu Rzeszowskiego był „Wpływ zastosowanej innowacji technologicznej, na jakość prozdrowotną owoców żurawiny wielkoowocowej”. Słuchacze konferencji zapoznali się z wynikami badań na zawartość składników odżywczych oraz wody w owocach żurawiny wielkoowocowej na różnych etapach linii przemysłowej.
Dziękujemy wykładowcom oraz uczestnikom konferencji.
Tekst:
Jan Seweryniak
MODR Oddział Płock
Relacja z konferencji:
https://www.youtube.com/watch?v=FpmU4EPvIG8
Zdjęcia:
Szymon Wolder
MODR Oddział Poświętne w Płońsku