Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Sieć na rzecz innowacji
w rolnictwie i na obszarach wiejskich

Żurawina wielkoowocowa – innowacja na polskiej wsi

13 grudnia 2022 roku Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował konferencję podsumowującą operację „Innowacyjna metoda poprawy stanu mikrobiologicznego i trwałości przechowalniczej owoców żurawiny wielkoowocowej”.

Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, była realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

W konferencji wzięli udział partnerzy operacji, przedstawiciele instytucji związanych z rolnictwem a także doradcy oraz rolnicy zainteresowani tematyką innowacji w technologii przechowalniczej żurawiny wielkoowocowej. 

***

Po powitaniu uczestników przez Adama Tarkowskiego – zastępcę dyrektora Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, rozpoczęły się prezentacje i wykłady.

Andrzej Oleniacz - prezes Oryginal Food przedstawił historię powstania własnej firmy i plantacji żurawiny wielkoowocowej. Innowacyjna uprawa żurawiny wielkoowocowej była możliwa dzięki  wejściu firmy Oryginal Food do Grupy Operacyjnej i zastosowaniu innowacji przechowalniczej.

Dr hab. inż. Natalia Matłok z Uniwersytetu Rzeszowskiego omówiła realizację operacji, źródła finansowania oraz przedstawiła jej całkowity budżet. Doktor Matłok  podkreśliła, „jak ważnym na skalę światową jest wdrożenie innowacyjnej metody poprawy stanu mikrobiologicznego owoców żurawiny wielkoowocowej, dzięki której będziemy mogli wydłużyć trwałości przechowalniczą żurawiny poprzez zastosowanie procesu ozonowania łączonego z promieniowaniem UV(…)”. W kolejnym wykładzie dr Matłok omówiła metodykę poszczególnych prac badawczych realizowany przez jej zespół.

Anna Burdzy - manager Zakładu Produkcyjnego Original Food - - przedstawiała uczestnikom koszty inwestycyjne związane z realizacją operacji oraz omówiła lokalizację inwestycji grupy operacyjnej.

Profesor dr hab. inż. Józef Gorzelana oraz dr inż. Miłosz Zardzewiały z Uniwersytetu Rzeszowskiego omówili metody przeprowadzonych badań chemicznych oraz mechanicznych na owocach.

Przedstawili założenia, które leżały u podstaw badań na owocach żurawiny i przekazali słuchaczom ich wyniki (w warunkach laboratoryjnych).

Prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder z Uniwersytetu Rzeszowskiego omówił praktyczne zainstalowanie instalacji w warunkach przemysłowych. Doktor omówił modyfikację linii przemysłowej do owoców żurawiny, dzięki której zespół badawczy uzyskał poprawę trwałości przechowalniczej owoców żurawiny.

Dr inż. Anita Zapałowska z Uniwersytetu Rzeszowskiego oceniała wprowadzenie innowacji w warunkach przemysłowych. Porównała właściwości przechowalnicze owoców przed i po zastosowaniu modyfikacji na linii przemysłowej.  Zastosowana innowacja wpłynęła na jakość i właściwości przechowywanych owoców, dzięki której zmniejszono straty przechowalnicze żurawiny wielkoowocowej.

Tematem wykładu dr inż. Małgorzaty Szostek z Uniwersytetu Rzeszowskiego był „Wpływ zastosowanej innowacji technologicznej, na jakość prozdrowotną owoców żurawiny wielkoowocowej”. Słuchacze konferencji zapoznali się z wynikami badań na zawartość składników odżywczych oraz wody w owocach żurawiny wielkoowocowej na różnych etapach linii przemysłowej.

Dziękujemy wykładowcom oraz uczestnikom konferencji.

Tekst:

Jan Seweryniak

MODR Oddział Płock

 

Relacja z konferencji:

https://www.youtube.com/watch?v=FpmU4EPvIG8

Zdjęcia:

Szymon Wolder

MODR Oddział Poświętne w Płońsku

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.