Wymiany wiedzy i najlepszych praktyk w chowie i hodowli bydła mięsnego
18 i 19 października 2023 r. odbył się wyjazd studyjny w ramach operacji „Zespół tematyczny ds. wołowiny”. Był to czas intensywnej wymiany wiedzy i doświadczeń, a także identyfikowania dobrych praktyk możliwych do wdrożenia w gospodarstwach rolnych.
Gospodarstwo Zbigniewa Kołoszyca z Nowin Wielkich w województwie lubuskim
Gospodarstwo specjalizuje się w hodowli bydła dwóch ras mięsnych Limousine i Blonde d’Aquitaine. Zwierzęta znajdujące się w tym gospodarstwie to prawdziwa arystokracja wśród tych gatunków. Hodowca ściśle współpracuje ze Stacją Oceny Buhajów w Lanaud we Francji, stanowiącą centrum genetyczne rasy Limousine, a także innymi organizacjami branżowymi skupiającymi najlepszych hodowców tych ras na świecie. Właściciel stosuje wiele innowacyjnych rozwiązań, począwszy od zastosowania nowoczesnych technik monitoringu pomieszczeń, monitoringu wykrywania rui, krycia (przy zastosowaniu obroży telemetrycznej i czytników) i wycieleń, poprzez żywienie zwierząt w oparciu o specjalne dodatki paszowe, kończąc na poprawie genetycznej stada. Gospodarstwo wyposażone jest w nowatorski system prowadzenia, kontroli i zarządzania stadem (z centrum zarządzania). Hodowcę wyróżnia wiedza, fachowość, determinacja oraz ogromne doświadczenie, przekładające się na sukces hodowli stąd wiele nagród regionalnych i ogólnopolskich w tym m. in. pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku, w kategorii hodowca, Zwycięzca Lubuskiej Agroligi 2016, Wicemistrz Krajowej Agroligi 2016, Zwycięzca Województwa Lubuskiego oraz wyróżnienie Specjalne w konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2017”. Gospodarz jest właścicielem wielokrotnie nagradzanych superczempionów i czempionów w kategorii buhaje na krajowych i regionalnych wystawach bydła mięsnego rasy Blonde d’Aquitaine i Limousine.
Winnica Łukasz w Wityniu
Przykładem w jaki sposób rozwijać gospodarstwo i jak różnicować produkcję w swoim gospodarstwie jest winnica, która rozpoczęła działalność w 2009 roku. Zajmuje obszar 8 hektarów, na którym uprawiane są różnorodne szczepy winorośli, obejmujące m.in. Riesling, Chardonnay, Solaris, Hibernal, Johanniter, Muscaris, Cabernet Cortis, Regent, Reberger oraz Pinot Noir. Winnica skupia się na produkcji różnorodnych rodzajów wina, w tym białych, różowych, czerwonych, pomarańczowych oraz musujących. Ich oferta obejmuje wina od wytrawnych do słodkich, pod marką Winnica Łukasz. W ofercie są także sesje zdjęciowe oraz degustacje i zwiedzanie winnicy. Winnica Łukasz zdobyła uznanie w środowisku winiarskim, co potwierdzają zdobyte medale i wyróżnienia na różnych konkursach.
Lubuskie Angusowo
Gospodarstwo rolne Tomasza Jakiela w miejscowości Ługi w województwie lubuskim, to kolejny punkt programu wyjazdu studyjnego. Właściciel na 18 hektarach, utrzymuje bydło rasy Angus Czerwony, a także kury nioski i brojlery. Produkcja rolna prowadzona jest z poszanowaniem środowiska i wpisuje się w zasady rolnictwa regeneratywnego. System uprawy skupia się na odtworzeniu i utrzymaniu potencjału plonotwórczego gleby. Wszystkie zwierzęta przebywają na pastwisku podzielonym na kwatery przez cały rok. Stado angusów wypasane jest w systemie kwaterowym, a zimą stosowana jest metoda bale grazing, która polega na udostępnianiu bydłu całych bel siana i słomy pod gołym niebem. Bele rozkłada się równomiernie po powierzchni kwatery, tak by pokryć całą jej powierzchnię niezjedzonymi przez bydło resztkami siana lub słomy. Kury są utrzymywane w mobilnych kurnikach. Kurnik ma ażurową podłogę i wszystkie odchody spadają bezpośrednio na powierzchnię łąki, a kurnik jest przedstawiany. W gospodarstwie znajduje się jeszcze stado kóz. Zwierzęta są wypasane na kwaterach, na których wcześniej znajdowało się bydło i mają za zadanie „wyczyścić” je z wszelkich niedojadów i chwastów. Gospodarz dzieli się swoją wiedzą za pośrednictwem platformy YouTube.
Hodowla Zwierząt Zarodowych Osowa Sień Sp. z o.o.
Wyjazd studyjny zakończył się wizytą w wiodącym przedsiębiorstwie hodowli bydła mlecznego, a jego historia sięga 1945 roku. W skład przedsiębiorstwa wchodzą trzy fermy. Spółka gospodaruje na 3695 ha, a podstawowymi i najważniejszymi produktami są w produkcji zwierzęcej: mleko, buhajki hodowlane i jałowice cielne, w produkcji roślinnej: pszenica konsumpcyjna, buraki cukrowe i rzepak ozimy. Bydło mięsne jest stosunkowo nowym kierunkiem hodowli w spółce. Na bazie jałówek cielnych czystej krwi rasy Limousine zapoczątkowano hodowlę bydła mięsnego. Są to zwierzęta pochodzące od matek posiadających międzynarodowe księgi hodowlane - hardbooki. Poziom genetyczny stada jest wysoki, zarówno matki jak i ojciec tych zwierząt pochodzą z najlepszych francuskich hodowli. Zwierzęta te obecnie ulokowane są w miejscowości Jędrzychowice. Buhajki rodzące się poddawane będą selekcji pod względem budowy ciała. Najlepiej wycenione klasyfikowane będą jako reproduktory na punkty kopulacyjne natomiast pozostałe do opasu. Cieliczki po przeprowadzonej selekcji będą stanowiły materiał na remont oraz reprodukcję rozszerzoną stada do momentu osiągnięcia stanu około 100 matek.
Operacja „Zespół tematyczny ds. wołowiny” realizowana jest w ramach Planu Operacyjnego na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Koszt finansowany ze środków II schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Celem operacji jest inicjowanie wymiany wiedzy i doświadczeń, identyfikacja bieżących problemów oraz poszukiwanie możliwości ich rozwiązania pomiędzy przedstawicielami różnych środowisk w zakresie produkcji wołowiny. Utworzenie Zespołu Tematycznego ds. wołowiny umożliwi stworzenie platformy podnoszenia poziomu wiedzy, wymiany doświadczeń, bezpośredniej rozmowy, współpracę podmiotów zainteresowanych innowacjami w produkcji wołowiny. Operacja poprzez wspieranie transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich przyczyni się do realizacji działań na rzecz tworzenia sieci kontaktów w województwie mazowieckim.
Magdalena Kowalewska