Przedsiębiorcze kobiety w Poświętnem
22 marca Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku zorganizował XVIII konferencję pt. „Kobieta przedsiębiorcza w Unii Europejskiej - nowe wyzwania i nowe możliwości”. Wzięło w niej udział ponad 100 przedsiębiorczych kobiet zrzeszonych i aktywnie działających w Kołach Gospodyń Wiejskich na terenie województwa mazowieckiego.
Uczestniczki konferencji otrzymały kompendium wiedzy z zakresu innowacyjnego przetwórstwa rolno-spożywczego, przedsiębiorczości kobiet na obszarach wiejskich i możliwości pozyskiwania środków zewnętrznych na działania podejmowane przez KGW. Konferencję poprowadzili eksperci o ogromnym doświadczeniu.
Tematami wiodącymi konferencji były:
- Kobieta w innowacyjnym przetwórstwie żywności prozdrowotnej - wykład poprowadził prof. dr hab. inż. Zbigniew Dolatowski – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie
- Przedsiębiorczość i innowacyjność w działaniach kobiet na obszarach wiejskich - wykład poprowadziła prof. dr hab. Krystyna Krzyżanowska – Kierownik Katedry Turystyki, Komunikowania Społecznego i Doradztwa; Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Możliwości pozyskania środków zewnętrznych na działania podejmowane przez Koła Gospodyń Wiejskich – wykład poprowadził Jacek Sadoch – zastępca dyrektora Mazowieckiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Profesor Zbigniew Dolatowski zajął się głównie zagadnieniami dotyczącymi roli kobiet w kształtowaniu bezpieczeństwa żywnościowego, aspektami prozdrowotnymi żywności oraz prawidłowym odżywianiem ludzi.
. Skład jakościowy i ilościowy mikroflory jelitowej zdrowego człowieka jest dość stabilny. Kształtuje się od urodzenia do około 3-4 roku życia w danym środowisku. Stąd tak ważne dla naszego zdrowia są produkty lokalne, wyprodukowane w najbliższym otoczeniu. Kluczowe elementy żywienia to odpowiednie zakupy, bilansowanie składników, odpowiedni dobór przypraw i dodatków, promocja prozdrowotnych posiłków, tradycyjne produkty i ich przetwarzanie, zmniejszenie udziału prostych węglowodanów (cukry), tłuszczu, białka i soli.
Dokonując wyboru stawiajmy na produkty lokalne, najlepiej tradycyjne, ekologiczne i minimalnie przetworzone. Jedzmy dużo warzyw i produktów fermentowanych: kiszonki – kapusta, ogórki, buraczki czerwone, zsiadłe mleko, twarogi, serwatkę. Promujmy kuchnię domową: żurek, ogórkową, kapuśniak, sałatki. Szanujmy jedzenie, na świecie mamy nadmiar żywności – na ok. 8 mld. ludzi żyjących na planecie, żywności jest dla 12-14 mld mieszkańców planety.
Warto zapamiętać sentencje podsumowujące ww. temat:
„Jedna choroba może mieć wielu ojców, ale matką każdej choroby jest żywność”
(Powiedzenie chińskie)
„Jedynym sposobem zachowania zdrowia jest jedzenie tego, czego nie chcesz, picie tego, czego nie lubisz i robienie tego, na co nie masz ochoty„
Mark Twain [1835 – 1910]/
Prof. Krystyna Krzyżanowska dużo uwagi poświęciła roli przedsiębiorczych
i innowacyjnych działań kobiet w rozwoju obszarów wiejskich na przykładzie działalności zagród edukacyjnych i kół gospodyń wiejskich w Polsce oraz informacji dotyczących kobiet zarządzających gospodarstwami w UE-27. Wykładowczyni rozszerzyła pojęcie przedsiębiorczości. Przedsiębiorczość najczęściej łączona jest z działalnością gospodarczą, często też bywa utożsamiana z zakładaniem i prowadzeniem firmy. W ekonomii oznacza zdolność do doskonalenia własnych pomysłów, dążenie do znalezienia najlepszego wyjścia z danej sytuacji. Potocznie mówi się, że przedsiębiorczość to praca na własny rachunek albo odnoszenie sukcesów w biznesie.
Podczas wykładu powstał też zestaw cech, które charakteryzują osoby przedsiębiorcze:
- kreatywność, twórcze myślenie, pomysłowość
- konsekwencja w działaniu
- uczciwość i odpowiedzialność
- kompetencje i wiedza fachowa
- odwaga
- asertywność
- schludny wygląd
- komunikatywność
Wykład dotyczył także innowacyjności. Innowacyjność to (według S. Marciniaka) zdolność do tworzenia nowych i modernizowania istniejących produktów i procesów technologicznych, nowych systemów organizacji i zarządzania oraz wprowadzania innych twórczych i imitacyjnych zmian. Znamy innowacje produktowe, procesowe, organizacyjne i marketingowe.
Przykładem innowacyjnej formy przedsiębiorczości kobiet na obszarach wiejskich jest zagroda edukacyjna, czyli:
- Obiekt zlokalizowany na obszarach wiejskich
- Prowadzony przez mieszkańca wsi
- Przyjmujący dzieci i młodzież w ramach programów szkolnych i aktywności pozaszkolnej
- Posiadający i prezentujący zwierzęta gospodarskie albo uprawy rolnicze
- Realizujący przynajmniej 2 cele edukacyjne w zakresie: produkcji roślinnej, produkcji zwierzęcej, przetwórstwa płodów rolnych, świadomości ekologicznej i konsumenckiej, dziedzictwa kultury materialnej wsi, tradycyjnych zwodów, rękodzieła i twórczości ludowej.
Edukacja w zakresie produkcji roślinnej:
- Pomaga odkryć i odczuć różnorodność biologiczną świata roślin.
- Pomaga poznać tradycyjne i nowoczesne metody uprawy, cykle życia, zależności między systemami rolniczymi i ekosystemami naturalnymi
- Korzystny jest cykl wizyt tej samej grupy uczniów.
Edukacja w zakresie produkcji zwierzęcej:
- Obejmuje poznanie zwierząt
- Zwiedzanie pomieszczeń inwentarskich
- Poznanie urządzeń i narzędzi czy systemów chowu zwierząt
- Obcowanie ze zwierzętami uczy wrażliwości i bezinteresowności, rozbudza potrzeby poznawcze, wdraża do obowiązków
- Uczniowie powinni wysłuchać informacji o każdym zwierzęciu w gospodarstwie.
- Powinni mieć możliwość doświadczania bezpośredniej obecności inwentarza poprzez oglądanie, głaskanie, słuchanie odgłosów, poznawanie zapachów, czyszczenie czy dojenie.
Edukacja w zakresie przetwórstwa płodów rolnych:
- Obejmuje zajęcia w formie pokazów i warsztatów z wykorzystaniem surowców mlecznych, mięsnych, zbożowych a sezonowo owoców i warzyw.
- Uczniowie poznają cały cykl czynności, od wytworzenia i zebrania surowca, aż do uzyskania końcowego produktu w formie smakołyku lub przedmiotu użytkowego
- Uczestnictwo w zajęciach umożliwia poznanie metod wytwarzania płodów rolnych
- Pozwala doświadczyć wysiłku związanego z produkcją
- Uczy szacunku dla pracy rolnika
Edukacja w zakresie kultury materialnej wsi, tradycyjnych zawodów, rękodzieła
i twórczości ludowej to:
- Realizacja atrakcyjnych, praktycznych zajęć plastycznych, artystycznych, kulinarnych czy rozrywkowych.
- Przekazywanie informacji o takich ginących zawodach, jak: bednarz, rymarz, bartnik czy kołodziej.
- Prezentacja wyposażenia domów, sprzętów gospodarstwa domowego czy maszyn rolniczych wykorzystywanych przez wcześniejsze pokolenia.
Jacek Sadoch – z-ca dyrektora Mazowieckiego Oddziału Regionalnego ARiMR adresował swoje wystąpienie głównie do członkiń KGW i przedstawił zasady wsparcia i działalności KGW.
Od 24 marca 2024 r. KGW mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na działalność statutową. Wysokość wsparcia jest zróżnicowana: 8 tys. zł mogą otrzymać koła liczące nie więcej niż 30 osób; stawka 9 tys. zł dotyczy tych składających się z 31-75 członków; w przypadku jeszcze liczniejszych KGW dofinansowanie wynosi 10 tys. zł.
Środki można przeznaczyć na cele statutowe, na przykład:
- działalność społeczno-wychowawczą i oświatowo-kulturalną w środowiskach wiejskich;
- działalność na rzecz wszechstronnego rozwoju obszarów wiejskich;
- rozwój przedsiębiorczości kobiet;
- inicjowanie i prowadzenie działań na rzecz poprawy warunków życia i pracy kobiet na wsi;
- upowszechnianie i rozwijanie form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych;
- działania związane z reprezentacją interesów środowiska kobiet wiejskich wobec organów administracji publicznej;
- rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej.
Warunkiem przyznania pomocy jest wpis koła do Krajowego Rejestru KGW. Na dzień 21 marca 2024r. w kraju mamy zarejestrowanych 14551 kół – z czego 2038 kół działa na Mazowszu. Wykładowca odpowiedział na liczne pytania uczestniczek konferencji i rozwiał wszystkie wątpliwości związane z pozyskiwaniem środków zewnętrznych na działania podejmowane przez kobiety działające w ramach KGW.
***
Konferencja była doskonalą okazją do promocji dziedzictwa kulturowego mazowieckiej wsi, różnych form przedsiębiorczości wiejskiej ze szczególnym uwzględnieniem dziedzictwa kulinarnego. Zaprezentowano dorobek lokalnych twórców rękodzieła ludowego, związany z tradycją Świąt Wielkanocnych. Tę barwną wystawę przygotowały KGW i stowarzyszenia działające na terenie powiatu płońskiego. Na stoiskach lokalnych wytwórców produktów tradycyjnych można było degustować: wędliny, sery, miody i produkty pszczele oraz oleje tłoczone na zimno (lniany i rzepakowy), a także zaopatrzyć się na święta.
Tradycyjnie konferencję zorganizowali pracownicy ds. rozwoju obszarów wiejskich w MODR Oddział Poświętne. Oficjalnego otwarcia dokonał Jarosław Grabowski –dyrektor Oddziału.
Wydarzenie odbyło się w ramach operacji pn. „Kobieta Przedsiębiorcza w Unii Europejskiej – nowe wyzwania i nowe możliwości” wpisanej do Planu Operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Tekst - Danuta Bronowska
Zdjęcia – Bożena Chądzyńska
MODR Oddział Poświętne w Płońsku