Zespół tematyczny ds. wieprzowiny
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Odział Siedlce serdecznie zaprasza na cykl spotkań nt. Zespół tematyczny ds. wieprzowiny, które odbędą się w maju, czerwcu i listopadzie br.
Zespół tematyczny ds. wieprzowiny, działa na rzecz rolników, hodowców trzody chlewnej, którzy dążą do zrównoważonej i profesjonalnej hodowli trzody chlewnej, korzystnej w wielu wymiarach m.in.: społecznym, gospodarczym czy ekonomicznym. Duże możliwości rozwoju daje Plan Strategiczny Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Zespół tematyczny ds. wieprzowiny organizuje warsztaty, których celem jest zapoznanie uczestników z ekoschematami, integrowaną produkcją kukurydzy, rzepaku, zbóż, dobrostanem trzody chlewnej oraz sytuacją ekonomiczną w tej branży. Warsztaty mają także na celu wymianę wiedzy i doświadczeń, identyfikowanie problemów oraz rozwiązań pomiędzy przedstawicielami różnych środowisk, np.: rolników, jednostek samorządowych i doradczych, świata nauki i biznesu.
Zapraszamy Państwa do udziału w warsztatach:
- 29.05.2024 r. – spotkanie dotyczące wybranych problemów integrowanej ochrony roślin uprawnych na terenie województwa mazowieckiego. Dr hab. inż. Paweł K. Bereś, prof. IOR-PIB z Instytutu Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Terenowa Stacja Doświadczalna w Rzeszowie omówi zagadnienia dotyczące najważniejszych gatunków szkodników roślin rolniczych, monitoringu szkodników oraz metod ochrony roślin przed szkodnikami.
- 20.06.2024 r. – spotkanie dotyczące nowych wyzwania dla producentów trzody chlewnej w oparciu o Plan Strategiczny WPR 2023-2027 Dr Marcin Sońta, Katedra Hodowli Zwierząt - Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie omówi zagadnienia dotyczące antybiotykooporności - negatywny wpływ na zwierzęta hodowlane, środowisko i ludzi oraz dobrostan loch i tuczników.
- Listopad 2024 r. – trzydniowy wyjazd studyjny, w którym uczestnicy wezmą udział w warsztatach z zakresu przetwórstwa mięsa wieprzowego.
Utworzenie Zespołu Tematycznego ds. wieprzowiny umożliwi stworzenie platformy podnoszenia poziomu wiedzy, wymiany doświadczeń, bezpośredniej rozmowy, współpracę podmiotów zainteresowanych innowacjami w produkcji mięsa wieprzowego. Operacja poprzez wspieranie transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich przyczyni się do realizacji działań na rzecz tworzenia sieci kontaktów w województwie mazowieckim, a tym samym będzie okazją do budowania, na bazie tych kontaktów, grup operacyjnych działających na rzecz innowacyjnego chowu i hodowli trzody chlewnej oraz przetwórstwa mięsa wieprzowego.
Operacja pn. „Zespół tematyczny ds. wieprzowiny”, wpisana do Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Serdecznie zapraszamy zainteresowanych rolników - producentów wieprzowiny, przedsiębiorców branży rolnej, przedstawicieli jednostek doradztwa rolniczego, jednostek naukowych, instytutów badawczych oraz przedstawicieli samorządów.
Więcej informacji o zespole tematycznym oraz uczestnictwie w poszczególnych formach realizacji operacji udzieli: Bożena Głuchowska – tel. 25 640 09 21, 506 841 733 e-mail: